OZ KOVO upozorňuje na problém chudoby na Slovensku

01.02.2005 Celý región

Viac ako 70 percent ľudí na Slovensku zarábalo v roku 2004 menej ako bola priemerná mzda. Zverejnili to 27. januára na tlačovej besede v Prešove predstavitel...
Viac ako 70 percent ľudí na Slovensku zarábalo v roku 2004 menej ako bola priemerná mzda. Zverejnili to 27. januára na tlačovej besede v Prešove predstavitelia Odborového zväzu (OZ) KOVO na čele s predsedom Emilom Machyňom.
Ide o jeden z výsledkov prieskumu, ktorý uskutočnil OZ vlani prostredníctvom asi 10 tisíc dotazníkov. Zisťoval ním kvalitu životnej úrovne, dostatočnosť príjmov na prežitie, či popri zamestnaní ľudia podnikajú.

Machyňa na margo výsledkov uviedol, že \"reformy, ktoré boli spravené, boli skôr pre tých 20 percent bohatých ľudí, ktorí majú z toho ozaj profit\". Upozornil ďalej, že ak by sa brali princípy skúmania štatistickej organizácie Európskej únie Eurostat-u, tak \"človek, ktorý nemá byť pod hranicou chudoby, by mal zarábať niekde okolo 9 tisíc korún na jedného, a keď zoberiem, že koľko ľudí to má na celú rodinu, tak ozaj tá hranica chudoby je veľmi vysoká na Slovensku\".
Výsledky podrobia analýze a závery chcú odovzdať vláde SR, Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny a slovenskému parlamentu.
Člen predsedníctva rady OZ KOVO za Prešovský kraj Jozef Balica pripomenul, že s predbežnými zisteniami z prieskumu oboznámili v ten deň účastníkov zasadnutia regionálnej rady východného Slovenska. Vyše 50 predsedov OZ KOVO, ktorí zastupujú asi 12 tisíc členov prijalo vyhlásenie. Vyjadrujú v ňom znepokojenie na súčasným sociálnym vývojom v SR. Podľa nich prijaté vládne smerujú k zhoršeniu životnej úrovne väčšej časti obyvateľstva.
(jj)
 

Vyberte región